Bon dia i bon dimarts internautes. Una de les seccions amb més èxit dels passatemps és el joc de les diferències en que a partir de dues imatges aparentment iguals cal trobar-hi les desigualtats. Ahir ens en mostraven un exemple des d'Edimburg, capital escocesa on se signà l'acord per tal de celebrar el referèndum que decidirà si Escòcia se separa del Regne Unit. Aquesta cintura política del primer ministre Cameron que ha permès la celebració de la consulta cal afegir-hi l'àmbit de la mateixa al territori escocès, ja que segons el líder conservador 'els escocesos van votar pel partit que vol autodeterminar-se i no es pot retenir un poble contra la seva voluntat.'
Mentrestant, uns quilòmetres més al sud, l'estat espanyol segueix amb la vena als ulls i posant pals a la roda, a base d'amenaces i advertències legals, que encara promouen més el sentiment independentista a casa nostra. Ahir el ministre més light del govern, Alberto Ruiz Gallardón, advertia Artur Mas que la convocatòria d'un referèndum al marge de la llei podria ser considerada un delicte. Una velada forma de dir al President de la Generalitat que podria ser inhabilitat i detingut, com ja es va produir el 1934 amb la detenció del president Companys i tot el seu govern després de proclamar l'Estat Català.
En la seva línia habitual, Jaime Mayor Oreja, bon amic de la filosofia d'Alejo Vidal-Quadras, tornava a comparar l'independentisme català amb ETA, afegint que l'Estat l'ha de combatre igual que ha fet amb la banda terrorista. Aquestes declaracions no ajuden precisament Mariano Rajoy que s'està veient superat no només pels problemes econòmics sinó també pel conflicte català i la possible extensió cap el País Basc amb el més que probable triomf del nacionalisme. En aquest sentit, ha repescat el derrotat Javier Arenas per tal d'encarregar-li la difícil missió de reconduir el problema català.
Parlant de problemes, el que ara és President del Govern, no deu tenir massa bon record del que passà davant les costes gallegues ara fa 10 anys. Aquesta setmana s'inicia el macrojudici de l'enfonsament del petrolier Prestige, el qual provocà la catàstrofe ecològica més gran d'Espanya. Rajoy, que en aquells moments era vicepresident del govern d'Aznar, ja va minimitzar les 70.000 tones de cru vessades dient que eren només 'unos hilitos de plastilina'. No fa gaires mesos es referia a les reivindicacions com 'el lío catalán'. El líder del PP hauria de tenir en compte el refrany castellà 'Las cosas que no cambian se extinguen'.