Bon dia i bon divendres internautes. Seguim esgotant la primera setmana de campanya electoral i segueix donant-nos perles llamineres per comentar. Una de les que marcaren la jornada passada fou la que ens brindà novament l'exministre de Defensa i expresident del Congrés de Diputats, José Bono. Un home que malgrat pugui semblar militant del partit de Rosa Díez, que defensa la unitat d'Espanya a ultrança, resulta que encara és socialista. En un acte a Sitges, on coincidí amb el líder de Ciutadans, Bono va comparar, a l'igual que un altre socialista de la Franja, el nacionalisme català amb l'Alemanya nazi, i tot sense despentinar-se l'implant capil·lar que tan popular l'ha fet.
Unes declaracions bomba que tornaren a torpedinar el vaixell dels socialistes catalans, on pert cert, el capità del PSC continua sense immutar-se dels trons i llamps que arriben des del PSOE, i segueix rumb a la seva Atlàntida particular anomenda Federalisme, que ningú sap si relament existeix o és una llegenda urbana ressorgida en context electoral.
Aquests i altres atacs dirigits especialment contra el candidat de CiU, els va respondre ahir Artur Mas citant un dels màxims representants del pacifisme, Mahatma Gandhi. Fent honor al discurs d'un dels pares de la independència de l'Índia, el President va dir 'Primer ens ignoren després se'n riuen i després ens ataquen. Quan ens comencen a atacar, ja sabem que hem començat a guanyar'. Un discurs en la línia de no fer trencadissa i seguir sense entrar en polèmiques estèrils que puguin donar joc al cantó fosc.
A Madrid, el Consell de Ministres tancava en fals el greu problema que afecta centenars de milers de ciutadans afectats per la hipoteca. Tancament en fals, perquè en la forma de decret llei s'ha volgut apedaçar temporalment el problema. Una mesura plena de filtres que només beneficia un nombre molt reduït de famílies, als quals no condona el deute amb les entitats bancàries, sinó que posposa la pèrdua de la vivenda en dos anys. Per tant, una cortina de fum que, com ja és habitual, no ataca d'arrel un dels majors problemes socials actuals.
En un altre àmbit, el Consell d'Estat considera que el famós Euro per recepta és inconstitucional, ja que envaeix les competències de l'Estat. Per tant, ni Catalunya ni Madrid podran aplicar-lo per tal de sufragar la despesa sanitària. El nou govern de la Generalitat haurà d'anar pensant en fórmules imaginatives si no vol tornar a fer retallades, que ja fa temps que han tocat l'os dels catalans.
Un nou argument per a que el proper President de la Generalitat opti per construir les estructures d'estat, que permetin disposar d'una hisenda pròpia per gestionar directament els nostres recursos. I malgrat els facultatius sempre aconsellen menjar sense clorur de sodi, potser caldrà que tots plegats, ens plantegem, com ja va fer Gandhi el 1930, fer una marxa de la sal que ens condueixi també cap a la Independència.