Bon dia i bon dimecres internautes. Avui permeteu-me la llicència d'iniciar La Mossegada parlant de la notícia que trascendia ahir des de la capital de Veneçuela, perquè moria un dels dirigents més controvertits dels darrers temps. Després de patir un càncer fulminant, Hugo Chávez moria deixant un llegat amb gairebé tants partidaris com detractors. Un que ha anat seguint molt de prop la realitat d'aquell país, per lligams familiars, ha vist com es passava d'un neoliberalisme a l'esquerranisme més extrem. El personatge no deixa indiferent a ningú i no cal oblidar els seus origens, quan essent tinent coronel intentà realitzar un cop d'estat que resultà fallit.
Dos anys després, un cop alliberat per les autoritats, es presentà a les eleccions guanyant-les de forma arrassadora. El seu populisme mal entès ha fet grans coses per la població però també ha suposat una gran fractura social que encara existeix, entre els més desafavortis i la classe mitjana i benestant. Sigui com sigui, si s'ha trepitjat el país i s'ha conviscut amb els veneçolans un se n'adona que de la doble moral dels dirigents de l'anomenat Socialismo del S.XXI perquè mentre fomentaven i proclamaven als quatre vents les inversions fetes a les missions d'alfabetització, es vulneraven els drets humans, s'empresonaven dissidents polítics, es coartava la llibertat d'expressió o el que és més insòlit, s'utilitzava les expropiacions o els fons provinents del petroli per comprar, en metàl·lic, propietats per a la cúpula governamental i militar.
Aquells que no coneixeu aquest país caribeny, cal que sapigueu que les comarques i provincies en que està organitzat el país, tenen origen català, ja que fou Marc Aureli Vila, diputat per ERC, el que emigrà cap a terres veneçolanes i es convertí en un dels geògrafs més importants del país. Així mateix, també sobta l'antiespanyolisme que va anar predicant el fins ara mandatari bolivarià. L'exemple més símptomàtic és la retirada de l'estàtua de Colom, ja que el règim Chavista el considerava més un col·lonitzador que un descobridor.
Retornant cap a casa destaquem la perla que ens ha deixat Mario Pasqual Vives, advocat d'Iñaki Urdangarín, el qual va reconèixer les informacions aparegudes en que s'explicava que haurien contractat Matías Bevilacqua. I qui és aquest senyor? Un hacker argentí que hauria obtingut 30.000 correus de Nóos, per tal segons diu 'ordenar-los'. Com sempre, excuses de malpagador, sobretot si tenim en compte que aquest pirata també treballa habitualment pel Ministeri de Defensa espanyol.
En fi, que a l'igual que IKEA ha retirat diversos postres de 23 països a causa d'una contaminació fecal, potser que els imitéssim i retiréssim de la vida política alguns personatges virtuals i re(i)als.