Capítol I: 221 pàgines

Bon dia i bon divendres internautes. 'La llibertat no és simplement un privilegi que s'atorga, és un hàbit que ha d'adquirir-se'. Ho pronunciava el polític anglès David Lloyd en un dels seus discursos en que exhortava a assolir aquest dret tan preuat per les persones i col·lectius que conformen les nacions. En aquest sentit, el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) posava la primera pedra del full de ruta que ha de conduir-nos cap a la llibertat de poder decidir el futur del nostre país. 

Tal com assenyala el Nació Digital, en el primer informe lliurat al president de la Generalitat el CATN destaca que cal exhaurir totes les negociacions amb l'Estat per tal que autoritzin la consulta. Un fet més que probable que el govern ja contempla des de fa temps optant per fer-la segons la legislació catalana. Però es clar, tampoc així tot serien flors i violes ja que el Consell estima que sense l'aprovació de l'Estat, fins a un 40% d'ajuntaments i organismes concentrats Barcelonès, Vallès Oriental, Baix Llobregat, Garraf, Tarragonès i la Vall d'Aranal podrien negar-se a col·laborar amb la Generalitat per facilitar el vot dels ciutadans.

En front d'aquesta possibilitat, aconsellen la celebració d'eleccions plebiscitàries que reforçarien la legitimitat de les forces guanyadores partidàries del SÍ, essent aleshores el moment de proclamar unilateralment la Independència. Malgrat aquesta via, tampoc descarten que en últim extrem el govern espanyol apliqués l'article 155 de la constitució, inhabilitant el govern català i suspenent l'autonomia. En aquest sentit, s'aconsella incrementar la recerca de suports internacionals que recolzin la causa catalana per evitar el full de ruta que des de l'altra banda tenen planificat per evitar, costi el que costi, l'emancipació del nostre petit país.

Precisament petit no és el sumari del cas Nóos. El Confidencial explica el testimoni que l'exsoci d'Urdangarin al jutjat nº 46 de Barcelona en que fa una revelació sorprenent: el CNI va treballar per l'Institut Nóos. Aquest fou l'argument que Diego Torres utilitzà per exculpar-se de l'acusació del marit de la infanta acusant-lo d'haver filtrat a la premsa diversos correus de caràcter íntim. Segons va explicar, els serveis d'intel·ligència visitaven molt sovint les oficines per garantir les comunicacions i la seguretat informàtica, un fet que explicaria que el rei Joan Carles estigués informat des del primer moments de les aventures i desventures sentimentals i econòmiques del seu gendre.

D'altra banda, en el terreny judicial avui trobem l'estirada d'orelles del Consell General del Poder Judicial al jutge Silva. Pel CGPJ aquest magistrat hauria comès dues faltes molt greus: manca de motivació i desatenció continuada de les seves funcions. Per aquest motiu diuen que els 4 mesos i 7 dies de suspensió i els 600 euros de sanció no tenen res a veure amb l'intent que el jutge va fer d'imputar i empresonar durant uns dies a un sant baró, expresident de Caja Madrid, anomenat Miguel Blesa.

Imaginem com d'indignat pot sentir-se el jutge, passant de jutjar a ser jutjat. Igual d'indignat o més estigué Isidre Fainé. El Directe.cat publicava ahir la bronca mantinguda entre el president de La Caixa i el president del Barça. El Motiu? Simplement l'excés de catalanisme del club blaugrana a l'incorporar la senyera com a segona equipació. L'emprenyada fou tal que Fainé arribà amenaçar Sandro Rosell d'eliminar el patrocini del club si no retiraven immediatament aquesta samarreta tant insultant. Es referma encara més la idea que el president de l'entitat bancària és un del barons catalans que està fent tot el possible i més per impedir qualsevol tipus de consulta pel dret a decidir. Bonic exemple per una entitat que basa la seva publicitat en el 'Parlem?'. Doncs no, ni ganes!

Acabem amb informacions més amables en forma de perles, no fos cas que ens amarguessin el cap de setmana. La primera ens la serveix El Periódico i ens parla d'un interessant descobriment que ha fet un equip de científics de la universitat escocesa de Saint Andrews sobre la comunicació dels dofins. En l'estudi demostren com aquests mamífers de la família dels cetacis es criden entre ells pel seu 'nom'. Després d'aquest decobriment a casa ja ens plantegem si també tindran el 'LAPAO Dofinil' i quan no es coneixen massa es parlen de tu o de vostè.

La darrera la llegim a El Confidencial i ens parla d'una invenció que trigarà a imposar-se segons prediu l'empresa Uniqul, que ha desenvolupat la tecnologia de reconeixement facial a l'hora de pagar. Interessant aplicació que no sabem si s'adaptarà als caradures que marxen dels llocs sense pagar.