Bon dia i bon dimarts internautes. L'estadista i científic nord-americà Benjamin Franklin deia que 'És millor anar a dormir sense sopar que aixecar-se amb deutes'. Aquesta deu ser la mateixa doctrina que vol aplicar el ministre Cristóbal Montoro, el qual no deixa de ser notícia, i no precisament bona. La portada de El Periódico obre avui amb la notícia que Hisenda podrà intervenir les autonomies moroses, per tal de lluitar contra les comunitats més endeutades, Catalunya entre elles. Montoro féu un pas más i advertí que intervindrà aquelles que no compleixin el termini de 30 dies a l'hora de pagar els proveïdors, especialment contractatistes d'obres i farmàcies. En cas d'incompliment l'Estat es farà càrrec dels impostos autonòmics i aquests territoris deixaran de tenir accés als crèdits. Una mesura que suposaria una altra pèrdua de competències en favor de la centralització impulsada pel govern popular. Sigui com sigui, si fem cas a la cita de Benjamin Franklin es veu que només deixarien de sopar alguns, i el comensal més endeutat de tots seguiria menjant amb la consciència ben tranquila.
Mentrestant, les aigües de CiU tornen a estar aparentment calmades, després que Unió Democràtica confirmés a Josep Antoni Duran i Lleida com a número 2 de la coalició. Segons va explicar ahir el conseller Espadaler, malgrat els mals entesos d'aquests últims dies, han decidit no abandonar la secretaria general perquè això suposaria perjudicar el procés pel dret a decidir. Curiosament, a la reunió dels democristians no hi assistí el principal protagonista que va excusar la seva presència per motius personals.
D'altra banda, l'encara líder del PSC deia ahir en un acte de partit que Rubalcaba i ell aconseguiran impedir que Catalunya i Espanya trenquin, gràcies a la reforma constitucional que estan debatent aquests dies els socialistes i a la qual Navarro espera que assumeixin les seves propostes federalistes. Potser enlloc de voler salvar la pàtria, el que de precupar més al primer secretari és d'evitar el trencament del seu partit i la caiguda en picat que li auguren les diferents enquestes d'intenció de vot, provablement perquè no tenen una ruta clara de cap on van.
La que sí sap perfectament la línia a seguir és l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que ha donat una bona plantufada al Partit Popular. En una declaració clara i concisa desmenteixen que el valencià tingui un origen íber i desautoritzen els populars per voler manipular la història fent desaparèixer la unitat lingüística del català. Ho llegim a La Vanguardia.
Parlant d'unitat, Alberto Ruiz Gallardón assistia a un curs d'estiu de la Universidad Rei Juan Carlos i defensà la unitat indivisible d'Espanya, advertint que aquesta no es pot fragmentar en territoris, en resposta a l'acte reivindicatiu celebrat el passat dissabte al Camp Nou on es demanà reiteradament que ens permetin fer la consulta. El ministre de Justícia però, deixà ben clar que la sobirania resideix en tos els ciutadans i no en territoris particulars. O sigui, segueixent negant la major i és per aquest motiu que Esquerra Republicana demanava dilluns que quan la Generalitat enviï formalment la petició al govern espanyol per realitzar la consulta, ho faci també a l'ONU i la Comissió Europea.
Les perles d'avui tenen curiositats diverses. La primera torna a tenir com a centre el cas Gürtel i el seu jutge. Pablo Ruz demanava fa uns dies el llibre de visites que el PP té a la seva seu del carrer Gènova de Madrid. Per art de màgia o bé per complir de manera peculiar una llei, resulta que tal com explica El País el PP destruí el registre on suposadament hi constaven les visites que diversos empresaris havien fet per fer pagaments a la trama investigada. Per més inri, el partit al·lega en la seva defensa que complí estrictament amb la Llei de Protecció de Dades, mai més ben dit.
El portal de notícies 324.cat ens brinda la segona perla, explicant una inusual història. Divuit mesos de presó són als que ha estat condemnat un policia que multà a 4 grues per retirar el seu cotxe mal aparcat. L'esmentat guàrdia urbà de Barcelona i servidor de la llei (de la Selva) es venjà del servei municipal sancionant els vehicles municipals per haver-se saltat falsament semàfors en vermell. Com deia el poeta: 'L'important no és guanyar sinó fer perdre a l'altre'.
La primera ens ve de terra santa, però en aquesta cas no d'Israel sinó de Roma. El Huffington Post publica la notícia de la dimissió del director general i el vicedirector del Banc Vaticà. Una informació que arriba dies després de la detenció de l'Alt Prelat Nunzio Scarano, acusat de corrupció i blanqueig de diners, quan pretenia introduir 20 milions d'euros des d'un avió provinent de Suïssa. Vents diabòlics els que corren per la capital del catolicisme, que em recorden aquell sensacional episodi en que Homer Simpson explicava: 'Vaig demanar a Déu una bicicleta, però sé que ell no funciona així. Aleshores vaig robar-ne una i li vaig demanar perdó'.