Bon dia i bon dilluns internautes. Diu un antic proverbi xinès que 'Aquell que pregunta és un ximple per cinc minuts, però el que no pregunta roman ximple per sempre.' I això és precisament el que molts ciutadans ens comencem a plantejar, si els nostres polítics seran capaços de posar-se d'acord per fer una simple pregunta. Aquest cap de setmana precisament ha estat el tema més comentat a la premsa mostrant mil i una discrepàncies.
Una de les batalles la vivíem in situ al Twitter on Josep Antoni Duran i Lleida i Oriol Junqueras jugaven la seva particular partida, l'un desmentint que tingui més d'una pregunta i l'altre afirmant tot el contrari. Els socialistes també hi han volgut dir la seva a través de l'agència EFE. El portaveu Maurici Lucena ha gosat fer de Mag Fèlix predint que si el PSOE torna a governar a Espanya el 2015 la consulta serà viable, ja que el PSC tindrà prou influència per convèncer el seu soci
Tal com informa Vilaweb, Dolors Camats, coordinadora nacional d'ICV tornava a insistir en que la consulta no pot tancar-se únicament a plantejaments independentistes i unionistes, ja que el model de pregunta que defensen ells engloba altres conceptes per trencar l'actual status quo. No sabem quina serà la proposta que planteja la formació ecosocialista, però cal tenir present que els milions de persones que s'han manifestat els dos darrers anys ho han fet per la independència i no per altres conceptes tan importants com si es posa prou enciam als menjadors escolars o si cal reposar els microespais del Capità Enciam a TV3.
Des de Convergència, el seu secretari d'Organització, Josep Rull, ha fet una crida al diàleg per tal de propiciar una reunió de tots els partits que estan a favor del dret a decidir per acordar i consensuar una pregunta clara en la que tothom i estigui d'acord. Un desig que des de La Mossegada també subscrivim, però no podem deixar passar el temps envà, perquè el 80% dels catalans s'ha pronunciat a favor de realitzar el referèndum. El que no pot ser és que aquestes divagacions vagin dilatant-se en el temps i estiguem condicionats a si una o altra formació està d'acord o no, perquè al final restem supeditats a interessos partidistes en detriment del país.
Fora del nostre país s'hi troba la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, la qual és de viatge oficial al Quebec per estudiar els dos processos d'autodeterminació que han viscut. Des de la distància, Ortega ha volgut deixar clar que malgrat el diàleg amb el govern central, la consulta continua essent cabdal pel govern català. En una entrevista a Catalunya Ràdio,
la responsable d'organitzar la consulta ha destacat la bona sintonia amb el govern d'aquelles terres i ha recordat que encara no està del tot clar si finalment es realitzarà al llarg d'una setmana o si s'utilitzarà la via telemàtica per facilitar el vot des de l'exterior.
D'altra banda, els mitjans prounionistes continuen la seva campanya de baixa intensitat. Diumenge, el diari El País, publicava una enquesta en que un 46% dels catalans votaria a sí a la independència mentre un 42% ho faria en sentit negatiu. Ara bé, els resultat podrien variar notablement si Catalunya fos expulsada de la UE en cas d'independència, perquè aleshores es giraria la truita i els partidaris del no guanyarien per 8 punts de diferència. El diari del grup Prisa també insisteix en la derrota dels independentistes en cas que pogués incloure's l'opció de la tercera via, la qual sortiria vencedora.
Al marge d'aquestes consideracions, interessant la discusssió que s'ha produït a les xarxes socials entre el ressentit Ignasi Guardans, exeurodiputat de CDC i un mosso d'esquadra independentista. La polèmica sorgí després que Guardans, proper actualment al PP, piulés que en cas que s'acabi produint una declaració unilateral d'independència (DUI) els Mossos d'Esquadra es posaran al costat de l'Estat i faran complir l'ordre constitucional, passant a ser delinqüents aquells que no obeïssin les ordres del govern espanyol. No us perdeu aquestes piulades que reprodueix Nació Digital.
D'altra banda, tal com apuntàvem la setmana passada el president de la Generalitat té previst emprendre un viatge a Israel per implementar les relacions comercials així com segons apunten algunes fonts, sondejar si des de terra santa estarien disposats a finançar una Catalunya independent. En aquest sentit, l'ambaixada d'Espanya a Tel Aviv s'ha mostrat obert a col·laborar amb Artur Mas, per facilitar la seva visita oficial. El govern espanyol, ha precisat que el fet que l'ambaixador estigui present a cadascuna de les reunions amb les autoritats jueves no significa que vulguin controlar les activitats del president de la Generalitat. I nosaltres que ens ho creiem!
En el terreny de les perles d'aquest dilluns, subratllem la notícia que ens fan arribar des de Mèxic, on la cultura de la mort pren especial rellevància per Tots Sants. L'agència France Press ens explica un insòlit atracament digne de pel·lícula de terror, perquè una
banda de lladres va aprofitar el Dia de Morts, en que la tradició dicta oferir els seus
menjars favorits i tequila als cementiris, per atracar una
joieria de la capital mexicana disfressats de morts vivents i mòmies. Els zombis van aprofitar ben bé l'escapada per emportar-se un botí de fins a 77.000 dòlars en joies que de ben segur aprofitaran en aquest món i no pas en l'altre.
Una perla més amable és la que ens arriba des de terres escandinaves. I és que la tecnologia sovint ens sorprèn imposant-se davant les inclemències meteorològiques, però també també davant les nostres badades. Això és que li va passar al suec Roger Nilson, el qual va recuperar un mòbil després que fa tres mesos li hagués caigut en un llac. La notícia resulta ser insòlita no tant per la sort de trobar-lo, sinó perquè malgrat estar submergit durant 90 dies, encara funcionava sense cap mena de problema després de deixar-lo unes horetes damunt el radiador.
De tota manera, recordeu que tal com diu Jerry Seinfield: 'El concepte del mòbil és que no tens absolutament res a dir i has de dir-ho a algú en aquest mateix instant'.