Bon dia i bon dimarts internautes. El comunicador i prolífic escriptor indi Deepak Chopra afirma en una de les seves moltes obres que 'A la incertesa trobarem la llibertat per crear qualsevol cosa que desitgem' i en aquest sentit la incògnita es manté per saber si Catalunya continuarà formant part de la Unió Europea o no. Tampoc ho té massa clar el Consell Assessor de la Transició Nacional que ahir presentava juntament amb el conseller Homs un nou informe centrat en la integració d'un nou estat a la UE. Malgrat les especulacions són moltes, Carles Viver Pi-Sunyer va voler deixar clar que Catalunya té més probabilitats que s'hi mantingui que no pas que en sigui expulsada. Dins les diverses opcions el CATN destaca quatre possible vies que resumides serien quedar-nos dins, sortir-ne temporalment però amb una incorporació ràpida, seguir els tràmits normals i lents pels futurs estats membres o ser-ne expulsats fins a nova ordre.
Al marge que tampoc seria un desgavell econòmic quedar-ne fora, vista com funcionen països com Liechtenstein, Noruega i Suïssa amb altres tractats, sí que és evident que els actuals membres se'n malfien en gran manera d'Espanya i més després de conèixer el deute de les administracions públiques que arriba gairebé al bilió d'euros, tan com el PIB que genera. Aquesta informació que ens serveix el Huffington Post serveix per adonar-nos de la importància estratègica que té Catalunya pels europeus, ja que a diferència d'Espanya que perceb ajudes, el nostre teixit productiu faria que fins i tot contribuíssim amb el 0.69% del PIB mentre Alemanya ho fa amb el 0.42%.
Per tant i per no marejar més amb xifres milionàries, si nosaltres marxem i els altres no volen negociar, serà més que impossible que puguin fer front al 121% de dèficit, ja que Espanya per molta voluntat que hi poso no podrà assumir aquest deute. Està molt bé que alguns dels seus dirigents fent ús del missatge catastrofista vulguin advertir-nos de tot el que perdríem i deixaríem de fer durant dècades, però el que deixen d'explicar és que aquest hipotètic període negre ja fa temps que l'estem vivint els catalans i en tot cas, si realment tothom ens tanqués les portes seria fonamentalment perquè el govern espanyol faria mans i mànigues perquè així fos.
Al marge d'això, sempre es bo recordar per aquells homes i dones de poca fe, que la Comissió Europea ni cap altra institució de la Unió s'ha pronunciat oficialment sobre el cas català, malgrat que alguns dels seus membres sempre acaben dient que això és un afer intern en el que no s'hi poden pronunciar, un fet que demostra que l'empipament de les autoritats espanyoles que veuen com els seus precs per a que dirigents internacionals es solidaritzen amb l'unionisme no acaben de fructificar, entre altres coses perquè malgrat ser un país petit i tenir aspiracions de futur les grans empreses continuen invertint a casa nostra. Així la diplomàcia espanyola no només veu com els mitjans internacionals acostumen a fer més cas a les reivindicacions d'aquesta petita nació sinó que a més han de mirar de maquillar la seva negativa a permetre'ns votar. I és aleshores quan surten quatre espabilitats exigint que la roba bruta s'ha de rentar a casa sense recordar que els que tenien el sabó a nosaltres ens han près la rentadora, i per tant hem hagut d'anar a la bugaderia internacional perquè ens facin el cas que ells no ens han fet.
La perla d'aquest dimarts demostra el mal que pot arribar a fer ser un malalt de sèries com MacGyver. Només cal que els ho preguntin als veïns de la ciutat sueca d'Angelholm on un home de 33 anys va tenir l'acudit d'incorporar un nou enginy casolà a casa seva. L'home que pel que es veu és molt aficionat a la tecnologia va comprar material a través d'internet i va aprofitar diverses peces dels detectors de fum de casa. Ja ho diuen que els experiments s'han de fer amb gasosa, però aquest jove que està sent jutjat al país escandinau va preferir tirar pel dret, un fet que posà en alerta la policia quan el nostre "emprenedor" va trucar amb l'agència estatal que regularitza l'energia nuclear per saber si era delicte construir un reactor nuclear a casa.