Bon dia i bon dilluns internautes. Escrivia fa uns quants anys Henri-Frédéric Amiel que 'L'home que pretén veure tot amb claredat abans de decidir, mai decideix.' I malauradament, el pensament d'aquest filòsof suís retrata prou bé el que ha estat el caràcter dels catalans, o si més no dels seus dirigents, que a l'hora de la veritat sempre han optat pel camí del mig, que curiosament conduïa a Madrid. Si bé signem el comentari del conseller de Presidència afirmant que "és temps de decidir", també hi afegim que també ho és d'actuar, perquè les decisions per molt bones que siguin sinó s'acompanyen d'accions no arriben a bon port i molt menys al Port d'Ítaca.
No és doncs estrany l'escepticisme que respira bona part de la ciutadania vers què passarà no tan sols després de la Diada sinó també el 9-N, ja que una cosa és convocar la consulta i l'altra és fer cas omís a la més que previsible impugnació del govern central i del TC per permetre'ns votar. Així, aquest estiu hem tornat a assistir a una sessió espiritista on un seguit d'ens s'han materialitzat causant estupefacció i certa por a causa de fantasmades com les de considerar el Tribunal Constitucional com àrbitre o de posposar la consulta per ves a saber quan, perquè segons aquests "ens" de 9-N n'hi ha un munt.
Encara que sembli estrany, en aquesta vida si una cosa té clara Mariano Rajoy (potser l'única) és que sota cap concepte tolerarà que els ciutadans d'aquesta "autonomia espanyola" poguem passar per les urnes, per decidir al marge dels nostres veïns. Evidentment la maquinària jurídica estatal fa temps que té preparats els recursos per presentar-los simultàniament a la convocatòria per tal que quedin automàticament suspesos i així demostrin la "fortalesa" d'allò que ells anomenen la Llei... de l'embut.
Al marge de tornar a repetir per anèssim cop que aquest tipus de "referèndum" és anticonstitucional, no li va caure la cara de vergonya al tornar a recordar la necessitat urgent de reformar la Carta Magna per tal que hi hagi una modificació en la llei electoral per mirar de blindar les alcaldies populars i així salvar els mobles afavorint que només la llista més votada pugui governar en detriment de possibles governs alternatius a partir de pactes. Però es clar, si una cosa ha caracteritzat els espanyols al llarg de la història és la nul·la voluntat "pactista".
A casa nostra, mentre Carme Forcadell tornava a reivindicar el 23 d'abril del 2015 com la data per proclamar la independència, alguns companys seus de Granollers patien aquest cap de setmana les agressions per part d'uns intolerants que veuen amenaçada la seva idea d'una España Grande y Libre. Una idea plenament coincident amb la dels guàrdies civil que amb nocturnitat i traïdoria robaven una estelada d'una rotonda de Vilobí d'Onyar (La Selva), sense adonar-se que malgrat anar en un cotxe camuflat de l'Institut Armat, hi havia una càmera i un veí que anotaren la matrícula. Veurem quines mesures pren la Delegada del govern, Llanos de Luna, al respecte, bàsicament perquè ja deu tenir la medalles preparades.
La perla d'aquesta primera Mossegada de setembre ens apropa a la modernor i té com a marc el famós eBay. Segons informava la BBC, el portal de subhastes va posar en coneixement de la policia una oferta sorprenent, la d'un ciutadà d'Escòcia que venia al millor postor una part del seu futur.
D'aquesta manera, el jove venedor pretenia vendre el seu vot pel referèndum independentista escocès, un acte que vulnera la llei electoral i pel qual podria caure-li fins 1 any de presó. Tot i la reserva sobre el cas, no deixa de ser un punt hipòcrita que aquest pobre home se'l crucifiqui malgrat haver fomentat la "transparència" a diferència del que sempre ha fet una part de la classe política venent-se de manera més opaca.
En fi internautes, com deia Frank Herbert: 'La corrupció porta infinites disfresses', fins i tot virtuals.