Bon dia i bon divendres internautes. 'Els homes són criatures molt rares: la meitat censura el que ells practiquen, l'altra meitat practica el que ells censuren.' Benjamin Franklin sentenciava d'aquesta l'actitud del que fomenten avantposen la mordassa a la llibertat. Han passat més de dos segles des que el científic nord-americà escrigués aquestes paraules, però malauradament continuen força vigents a l'estat espanyol. Ho sap prou bé l'escriptor Albert Sánchez Piñol, el qual s'ha vist sorprès a Holanda per la suspensió de l'acte a l'Institut Cervantes on havia de presentar la versió neeralandesa de"Victus". A hores d'ara encara no hi ha hagut un comunicat oficial que expliqui aquest incident, amb l'afegitó d'un discurs de desaprovació de la primera secretària de l'ambaixada espanyola en aquest país criticant la "manipulació" d'aquesta novel·la històrica sobre els fets del 1714.
Resulta curiós aquest nou torpede a la cultura catalana, primer perquè el llibre fou escrit originalment en castellà i segon perquè l'estiu de 2013 Mariano Rajoy revelava que tenia com a llibre de capçalera aquesta mateixa obra de l'autor català. En aquest sentit, potser és aquest un dels motius que haurien portat el Cervantes a vetar Victus perquè sovint les veritats històriques incomoden el que tradicionalment han estat el discursos oficials i més si aquestes comencen a difondre's més enllà de les nostres fronteres i en ple proces sobiranistes.
Sense abandonar l'àmbit internacional esmentem les ressenyes que dos diaris estrangers han fet del conflicte català. El prestigiós "The New York Times" dedicava el seu editorial a la via pacífica que tant Escòcia com Catalunya practiquen per tal de canviar les seves fronteres i esdevenir estats independents a diferència del que està passant a Ucraïna, posant de manifest que no només obeeix a motius econòmics. Una conclusió aquesta compartida també pel diari "El Postimees", el més important d'Estònia, que també publicava un article emplaçant el govern d'aquell país a posicionar-se obertament a favor de Catalunya. I és que Estònia fou l'escenari en que aquesta setmana Barack Obama trià per lloar les virtuts democràtiques de la Via Bàltica en els 25 anys d'aquella mítica fita.
A casa nostra destaquem l'acte organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona en que el president de la Generalitat reiterà la seva ferma voluntat de fer la consulta, tot i que adverti que si el resultat fos a favor de la independència caldrà tenir en compte que "la llibertat té un preu" però potser no tenir-la el cost és molt superior. Al marge d'aquest discurs si que cal subratllar, per fi, l'anunci d'Artur Mas respecte a l'edició d'un llibre blanc sobre la independència que es publicarà aquest mateix mes de setembre per respondre les incògnites que genera aquest procés.
D'altra banda, la notícia d'ahir era també la confosa informació publicada pel diari digital El Confidencial, segons el qual Anonymous havia piratejat la base de dades de l'Assemblea Nacional Catalana , publicant-ne alguns detalls dels seus membres. L'alarma que pretenia causar va quedar ràpidament desactivada i desacreditada perquè no només el grup de hackers desmentí l'autoria sinó que també l'ANC negà que els seu sistema informàtic hagués estat atacat. De tota manera, tal com llegim a Vilaweb si que en l'acte que l'entitat independentista celebrà a Tarragona, algun expert hauria aconseguit infiltrar-se entre els assistents aconseguint robar únicament el llistat d'assistents en l'esdeveniment. Sigui com sigui, al marge de les més que probables maniobres dels serveis secrets espanyols (ometo expressament dir-los d'intel·legència) cal denunciar que des de la caverna mediàtica fa temps que s'entesten a tillar l'ANC com organització "pseudo-terrorista" i còmplices tots aquells que en formen part.
La perla del dia té aires orientals i ens l'apropa l'agència France Press. Així llegim com Baidu, un dels gegants d'internet a la Xina, ha presentat aquesta setmana uns innovadors bastonets o palets intel·ligents que suposaran una important millora en l'hàbit de menjar dels ciutadans d'aquell país.
Pel que sembla, aquesta idea sorgí després de l'escàndol causat per nombroses partides d'aliments contaminats com la llet infantil que tingué com a conseqüència l'hospitalització de milers de persones. D'aquesta manera, la tecnologia permetra usar els tradicionals coberts orientals per detectar si els ingredients del plat són aptes pel seu consum, fent que el sensors enviïn la informació al telèfon mòbil.
Per tant internautes, si sou dels que acotumeu a freqüentar els restarurant xinesos i us ofereixen coberts o palets, penseu-vos-ho dues vegades, no fos cas que us enganyessin com a xinos o més aviat com occidentals.