Bon dia i bon dijous internautes. Escrivia Jorge Luis Borges que 'Un no és el que és pel que escriu, sinó pel que ha llegit'. L'eloqüent ploma de l'argentí podria ajudar-nos a entendre els "regals" en forma de sentència amb que darrerament ens brinden els tribunals. Per entendre-ho només cal endinsar-nos en les diverses estadístiques sobre els hàbits de lectura dels espanyols.
Si a la dada que afirma que l'hàbit de lectura està per sota de la mitjana europea hi afegim que el 35% dels espanyols no llegeix gairebé mai, l'explicació comença a agafar forma. Les dades que el 2015 publicava el Centre de Recerca Sociològica (CIS) constaten que el principal d'aquest desinterès per les lletres no ve pas per la manca de temps sinó simplement perquè no els agrada gens.
No cal ser massa savi per entendre el vell refrany: "De aquellos polvos vienen estos lodos." Si més no, això és el que justificaria les últimes ocurrències de la fiscalia i l'Audiència Nacional contra el procés. Així, el fiscal ha sol·licitat formalment que el portaveu de DiL, Francesc Homs, sigui investigat per la seva "presumpta" relació amb el 9-N. Quelcom que estava més que cantat, ja que des de Madrid sempre li han tingut ganes.
Però la fiscalia, que amb el procés fa un munt d'hores extres, coincideix novament amb el interessos del govern en funcions i ha aconseguir que l'Audiència Nacional obri diligències per investigar si l'ANC i els ajuntaments catalans van incórrer en un delicte de sedició i rebel·lió. Serà Ismael Moreno el que haurà d'aclarir si van relació amb les mocions independentistes als municipis i al Parlament. A més, el jutge pretén esbrinar quins partits van donar-hi suport.
Li deia ahir el president Puigdemont a Inés Arrimadas en la primera sessió de control al Parlament: "De que la independencia iba en serio ustedes se han dado cuenta demasiado tarde". La mateixa ignorància que ja denunciava el poeta Jaime Gil de Biedma fa uns anys, sembla haver afectat també la judicatura espanyola en aquesta nova ofensiva. Uns dubtes ben fàcils de resoldre si es dediqués a llegir la premsa catalana enlloc de beure de les contaminades fonts de Moncloa, CNI i la caverna.
D'aquesta manera, mentre nosaltres fem tot el possible per eixamplar les bases de l'independentisme, a la meseta es trenquen les banyes mirant d'eixamplar els encausats per "el órdago secesionista". Afortunadament, a casa nostra comencem a deixar enrere la incertesa i anem fent camí. Un via que tornà a deixar perplex Madrid després que Junts x Sí i la CUP registressin al Parlament tres ponències que conformaran la república catalana: hisenda, seguretat social i règim jurídic
català.
Un dia tan pròsper el d'ahir que fins i tot els cupaires van transformar-se, aprovant la pròrroga dels pressupostos i dibuixant un tímid somriure d'alegria. En fi, com deia Sant Agustí: "Un cop l'any és permès fer bogeries."